Stedentrip | Duitsland | Bremen

Het bijzondere is toch wel dat ik nooit had verwacht een Duitsland fan te zijn/worden!
Vroeger was ik er wel eens geweest maar dit had niet zo’n diepe indruk op me achtergelaten dat het nu perse op mijn “travel to do list” moest.
Maarrrr tijden veranderen! Vriendlief is juist een enorme Duitsland fan en na een weekendje Düsseldorf was ik toch wel om!
Daarna volgden Berlijn, nog een paar keer Düsseldorf, Garmisch-Partenkirchen, Oberhausen (niet aan te raden trouwens), Hamburg, München en nu ook Bremen!

Een reis technisch voordeel; deze steden zijn prima te doen met de auto, tenminste, als je niet (net als wij) op een dag gaat waarop Zuid-Nederland vakantie krijgt! Oeps! Maar ga je liever vliegen of juist met de trein, dan zijn die opties er ook.

We logeerden bij het Atlantic Grand Hotel Bremen, dit hotel zit op een top locatie. Als je de straat over steekt sta je bij rivier de Weser en dat is ook meteen het drukke en gezellige gedeelte. Hier bevinden zich de kroegen, restaurants en biergartens. Sla je bij het hotel rechtsaf dan sta je meteen in het centrum van Bremen. Wil je ook in dit hotel logeren, klik dan hier en maak je boeking.

 

DSC_3475

 

DSC_3478

 

DSC_3474

 

Bremen is het kloppende hart en wereldstad van Noordwest-Duitsland, waar je een spannend contrast vindt tussen het verleden en de moderne tijd. Met op de Marktplatz het prachtige Rathaus en het standbeeld van de mythische ridder Roland, ook wel het vrijheidsbeeld genoemd, deze twee staan trouwens op de UNESCO Werelderfgoed lijst.de wijk Schoor, de traditierijke Böttcherstrasse. Maar ook het nieuwe en hippe deel, de Überseestadt.

Als je aan komt rijden vraag je je serieus af of je hier echt een weekendje naartoe gaat, de buitenring is alles behalve een bezienswaardigheid, maar ik kan je zeggen, het komt goed! Echt!

Het hele weekend was het rond de 28 graden, de terrassen/biergartens zaten vol en iedereen zat te genieten van zijn wijntje/biertje met pretzels. Ze waren niet aan te slepen. Deze Duitse snack heb ik nooit begrepen maar je hebt wel een goed excuus voor een extra biertje, anders krijg je dit droge ding niet eens doorgeslikt! Maar we dwalen af!

 

DSC_3588

 

De Bremer Stadsmuzikanten

Het sprookje van de gebroeders Grimm hebben zich in de loop der jaren verworven als het beeldmerk van de stad Bremen. En dat is te merken ook! Je kunt geen winkel binnen lopen of daar staan ze weer. Op elkaar gestapeld, in allerlei verschillende variaties!
Je kent ze vast wel, dat bijzondere kwartet van de verstoten oude balkende ezel, blaffende hond, miauwende kat en een schor gekraaide haan.
Ze vertrokken naar Bremen om daar stadsmuzikanten te worden, maar ze kwamen nooit aan! Alleen denken ze er in Bremen anders over! Het beeld staat bij het stadhuis en iedereen wil ermee op de foto. De legende gaat dat als je de ezel met beide handen vast pakt aan de voorbenen je wens dan in vervulling gaat! En dat wordt al flink gedaan, kijk maar eens naar de glanzende benen van de ezel! Loop daarna door naar de “BremerLoch” put op de Marktplatz, als je hier een muntje in gooit, hoor je een willekeurig geluid van een van de dieren. Leuk voor kinderen maar de put wordt ook veel gebruikt om te bepalen wie het volgende rondje moet betalen! Goed plan!

 

DSC_3593

 

DSC_3547

Schnoor

Het wijkje Schnoor is de oudste wijk van de stad en ook een stukje levende geschiedenis. Tijdens de tweede wereldoorlog is grote schade aan dit typische wijkje bespaard gebleven.
Het bontgekleurd wijkje had als originele inwoners de vissers, handelaren en ambachtslieden. Het is een klein openluchtmuseum van smalle straatjes, kleine huisjes, winkeltjes en cafeetjes. Vergeet dus zeker niet om lekker rond te struinen in dit deel van de stad.

 

DSC_3551

 

DSC_3545

 

DSC_3542

 

Böttcherstrasse

Deze straat van 110 meter lang herken je vanaf de Markt aan het gouden plakkaat en bestaat vooral uit gebouwen met rode bakstenen, de Art Deco stijl. Je kijkt je ogen uit want ook dit is weer een plaatje. Er zitten een aantal leuke winkeltjes, een bioscoop, twee musea, een paar cafeetjes en een koffiezaak.
Daarna belandden we ineens tussen ontzettend veel toeristen, die hutje mutje in de smalle straatjes stonden opgesteld! We vroegen ons serieus af wat er zou gaan gebeuren (nee, we hadden hier niets over gelezen), toen het porseleinen carillon opeens begon te spelen! Dit unieke klokkenspel geeft dagelijks een showtje weg om 12:00, 15:00 en 18:00 uur. De bijzondere klanken dwarrelen dan door de lucht en iedereen is stil! Op het klikken van de fotocamera’s na, want de meeste toeristen snappen nog niet dat het geluid daarvan ook uit kan!

 

DSC_3578

 

DSC_3560

Überseestadt

Dit oude haventerrein is helemaal up coming. Vanaf het centrum loop je hier in +- 20 minuutjes naartoe, fietsen kan ook. Ga je met de auto dan zijn er genoeg parkeergelegenheden.

In 2009 zijn de oude pakhuizen gedeeltelijk gesloopt en gedeeltelijk hergebruikt, ze hebben een flinke renovatie ondergaan en nu worden ze her bestemd voor woningen, restaurants, winkels en kantoren.
De combinatie van de oude pakhuizen met de moderne nieuwbouw architectuur maakt dit tot een hippe place to be.
Je loopt of fietst over het waterfront (boulevard) in de Speicherhaven met uitzicht op het water en de mooie gebouwen. Er zitten al een aantal leuke nieuwe hotspots, het museum Schuppen Eins of het met goed beoordeelde recensies Syrische Restaurant Al Dar, keuze genoeg. Wil je juist in deze wijk een hotel, kies dan voor het luxe Steigenberger hotel met uitzicht over de Weser.

 

DSC_3685

 

DSC_3684

 

DSC_3696

 

DSC_3673

 

10 dingen voor op je “To do list” in Bremen:

1) Ga een biertje of wijntje drinken en een pretzel eten in een van de biergartens met uitzicht op de Weser. Dit hoort er zeker bij als je in Duitsland bent.

2) Maak een foto met de Bremer Stadsmuzikanten en vergeet de poten niet vast te houden!

3) Ga voor een boottocht met de Hanseat langs de Schlachte naar de Bremen haven. Onderweg wordt je geïnformeerd over interessante feiten over de stad, de havens en de handel die er aan de kade’s wordt gedreven. Dit is alleen leuk bij mooi weer.

4) Het mooie wijkje Schnoor hoort zeker in de rijtje thuis. Wandel door de smalle straatjes en geniet van de mooie huisjes.

5) In de zomermaanden hebben ze een klein strandje aan de overkant van de rivier, vaar bij mooi weer met het pondje vanaf Osterdeich over naar Café Sand.

6) Voetbalfan? Dan moet je Weder Bremen zeker aan gaan moedigen. Op loopafstand van het centrum ligt het stadion.

7) Ga het klokkenspel aanschouwen in de Böttcherstrasse, deze speelt om 12:00, 15:00 en 18:00 uur.

8) Heb je geen zin om te wandelen, loop dan even bij het Bremen toeristen informatiecentrum binnen en reserveer een plekje in de minibus, deze laat je de mooiste plekjes van de stad zien.

9) Vanaf half oktober is de Bremer Freimarkt! Dit grote volksfeest met kermis duurt maar liefst 17 dagen en trekt elk jaar meer dan vier miljoen bezoekers. Dit feest bestaat sinds 1035 en is daarmee het oudste volksfeest van Duitsland. De inwoners van Bremen noemen het ook wel “Die fünfte Jahreszeit” (het vijfde seizoen).

10) En dan hebben we nog de up coming wijk Überseestadt, dit gedeelte van Bremen moet je zeker even meepakken, het is echt een aanrader, vooral als je van oude pakhuizen en nieuwe architectuur houdt. Leuk om daar rond te wandelen, koffie te drinken in een leuke hotspot of te lunchen.

 

Het enige wat me even van het hart moet: Waarom heeft nooit iemand gezegd dat het hier prachtig is?
Of zijn er nog maar weinig personen hier op citytrip geweest?
Zelf had ik namelijk ook mijn twijfels bij deze stad en het stond zeker niet in de top 3, maar als ik dit geweten had!
Bremen is namelijk zo enorm de moeite waard.

Dus, sta je op het punt om een weekendje weg te plannen, skip dan een keer het vertrouwde Antwerpen, Brugge of Gent en ga voor deze verrassende stad.

 

Liefs Daphne met hartje

 

 

Share

Daphne | food & flip flops

6 Comments

  1. Haha, wat herkenbaar! Ook ik dacht nooit een Duitsland fan te worden, maar na onze citytrip naar Keulen in februari ben ik om! Ook zo stom dat ik nog nooit in Bremen ben geweest. Zover is het niet bij ons vandaan, woon in Groningen. Ik zeg al jaren dat we hier eens een dagje naartoe moeten, maar het komt er maar niet van. Thnx voor het weer helpen herinneren dat we hier zeker naartoe moeten!

    • Hallo Kirsten, dat is inderdaad herkenbaar dan! Maar Duitsland heeft stiekem toch heel veel mooie steden! Is Keulen dus ook een aanrader? Kijk, dan moeten we daar ook nog heen. Maar Bremen is echt een aanrader en zou ik zeker een keer doen (bij mooi weer). Maar voor een dagje is het misschien net te kort, dan zou ik met een nachtje doen. Veel plezier alvast, ik lees graag hoe jullie het hebben gehad, hihi. Groetjes Daphne

  2. Ik was vroeger elke zomer in Duitsland op vakantie, dus ik wilde er ook echt niet meer naartoe. Intussen ben ik in de afgelopen jaren naar de Eifel en Berlijn geweest en ik vond het er fijn! Nu ik in Duitsland woon, ben ik nog dichterbij Bremen gaan wonen, dus een bezoek moet er zéker van komen. Lijkt me leuk!!

    • Bremen is echt heel leuk, net zoals heel veel andere steden in Duitsland. En handig, het is nu maar een klein stukje, dus geen smoesjes meer om niet te gaan. Haha. Laat je het weten als je geweest bent? Groetjes Daphne | food & flip flops

    • Dank je wel Marieke, leuk om te horen. En het is ook echt een aanrader voor een citytrip. x Daphne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *