Offline; zo verliep mijn week zonder social media

Vorige week startte ik met de uitdaging om een week lang na 21:00 uur niet meer op social media te gaan.
Voor mijn gevoel kon ik dan beter na 21:00 uur helemaal niet meer online gaan want de verleiding is te groot om via je whatsapp toch stiekem even langs Instagram, Facebook, Twitter en Pinterest te scrollen. Want ja, dan zit je toch op het wereldwijde web.
En dus daagde ik jou en vooral mezelf uit om eens te kijken of dit zou werken!
Hieronder lees je hoe het me is vergaan en natuurlijk ben ik ook benieuwd hoe het bij jou is gegaan (wel eerlijk zeggen hè?).

 

 

En zo is het gegaan de afgelopen week:

Gisteren was het een week geleden dat ik met mijn eigen challenge startte.
Omdat ik al een voorproefje had gehad door de week ervoor met een zelfde soort uitdaging mee te hebben gedaan was het makkelijker om door te pakken.
Alhoewel makkelijk wel heel positief klinkt! Het was goed te doen!

Ik merkte dat ik voor 21:00 uur nog snel even social media afstruinde, om te kijken of er nog nieuwe updates waren die ik het kwartier ervoor niet gezien had!!!
Om 21:00 uur precies zette ik mijn telefoon op standje vliegtuigmodus zodat de verleiding er niet was, ook legde ik hem dan op de eettafel, buiten handbereik, want tja, ik had er toch niets aan.
De aantrekkingskracht die we normaal tot elkaar hadden was een stuk minder, gewoon omdat het niet mocht.
Het werd een stuk rustiger in mijn hoofd, de drang om even rond te surfen was er niet! Ook sliep ik een stuk relaxter dan anders.
En wat denk je van die extra zeeën van tijd die overbleven, voor nuttige dingen waar je anders niet aan toekomt omdat social media die kostbare tijd opslokt.
Er lag een enorme stapel tijdschriften op me te wachten die nu allemaal uitgelezen zijn en volgende week is de collectie nieuwe boeken aan de beurt. Sjonge. Dat geloof je toch niet?
Ook heeft mijn nek zich wat meer hersteld, hij groeit weer wat rechter en is mijn scrol duim wat flexibeler door al die rust.
Wel waren er soms de trillende handen, het idee dat je een hoop miste van wat er op deze wereld gaande was, de verslaving waar je nu mee geconfronteerd werd.
Af en toe was het daarom lastig! Vooral omdat het in mijn patroon zit om net voor het slapen gaan nog even te kijken wat er die dag gebeurd is in NL en de rest van de wereld qua nieuws. Weten wat er speelt.
Zo was het erg rustgevend om niet te zien wat iedereen die dag gedaan had, dat miste ik een stuk minder. Vaak scrol je even door de tijdlijn op Facebook, uit verveling maar het is ook een stukje nieuwsgierigheid.
Al met al was het een hele verademing en fijn voor je lijf!
 

En nu eerlijk:

En echt, nu moet ik toch met de billen bloot (figuurlijk dan (gelukkig)) en dus moet er opgebiecht worden dat er twee misstappen hebben plaatsgevonden. Tja!
Sorry!
Alhoewel het ook niet als spijt voelt want het is behoorlijk goed gegaan, op 2 keer na dan!
Op een avond heb ik na 21:00 uur gereageerd op een paar whatsappjes, eigenlijk was het alleen de regel om niet op social media te gaan maar volgens mij is het een twijfelgeval waar whatsapp onder valt (of praat ik mezelf nu goed)?
Een andere avond kwam ik uit mijn werk en moest daarna meteen door naar een afspraak, daarna was de kroeg aan de beurt en hebben mijn mobiel en ik vanaf 17:30 uur niet aan onze relatie kunnen werken! Tijdens het tandenpoetsen, wat later die nacht, kon ik de verleiding niet weerstaan en lonkte het wereldwijde web! Mijn vingers gleden af naar de appjes van Facebook en Instagram en ook kwam de nieuws app nog aan bod! Zelf wilde ik dit niet, dat snap je, waarschijnlijk kwam het door de wijn die mij ertoe zette! Het was dus niet eens mijn eigen schuld. Het waren 15 minuutjes in totaal, dat kan nog best, toch?
Verder ging het prima, het is een kwestie van je telefoon negeren, net doen of ie er niet is, geen aandacht aan schenken of ergens ver weg in je tas laten zitten zodat je geen oogcontact kunt maken, want dan, dan ga je voor de bijl!
Alhoewel die 2 keer me niet tegenvallen. Aangezien ik die 2e keer mijn telefoon overdag/begin avond niet vast had gehad mocht het van mezelf.

 

Niet omdat het moet, maar omdat het kan:

Omdat het leven op zijn tijd heerlijk is zonder telefoon lijkt het me een goed plan om het door te gaan zetten.
Na een bepaalde tijd de telefoon aan de kant en tijd voor jezelf nemen. Niets mis mee!
Aangezien mijn doordeweekse avonden en weekenden ook regelmatig behoorlijk volgepland zitten (met leuke dingen) kan het fijn zijn om wat rust in je hoofd te creëren.
Dus niet omdat het moet, maar omdat het echt kan, offline zijn.
En is de drang er wel om social media af te speuren, dan moet het gewoon kunnen. Er moet een balans in zitten, dan is het makkelijk vol te houden. Te is nooit goed.

 

Hoe is het jou vergaan?

Via mijn Facebook pagina food & flip flops en via mijn eigen pagina heb ik mijn blog gedeeld en er kwamen veel leuke reacties van lezers die graag mee wilde doen met deze uitdaging. Super leuk. Ook doordat we elkaar hier motiveerden. En we spraken elkaar streng toe als we zagen dat iemand om 20:58 nog online was.
Was jij ook zo enthousiast en heb je meegedaan aan deze uitdaging, dan ben ik enorm benieuwd hoe het bij jou is gegaan, is het je gelukt, heb je de verleiding kunnen weerstaan of heb je af en toe buiten de lijntjes gekleurd omdat je telefoon je naam riep en je te verslaafd bent?
Laat je het hieronder of via Facebook even weten door een reactie te plaatsen.
Ga je nu vaker plannen om je telefoon na 21:00 uur uit te zetten of moet je er niet aan denken om dit nog eens te gaan doen?

 

 

Heb je niet meegedaan maar wil je jezelf uitdagen, doe het!
Het geeft je echt zoveel meer rust, je hoofd zit niet meer zo vol en je hebt meer tijd voor jezelf en leuke dingen.
Je leeft meer in het nu in plaats van gebogen over je scherm. En het laat je inzien dat het echt fijn is om bewuster met je telefoon om te gaan.
Dat is toch heerlijk?

 

Wie weet daag ik je binnenkort nog een keer uit om mee te doen, want samen staan we sterker.

 

 

Liefs Daphne met hartje

 

 

Share

Daphne | food & flip flops

3 Comments

    • Ja dat is echt heel fijn alleen lastig met jouw werk 🙂 haha. Maar misschien een keer de uitdaging aangaan, denk je dat dat gaat lukken? Succes alvast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *