Offline; niet omdat het moet, maar omdat het kan!

We staan ermee op en gaan ermee naar bed, letterlijk en figuurlijk!
Over het algemeen zijn de meeste behoorlijk verslaafd aan hun mobieltje! Inclusief mijzelf!
Best confronterend eigenlijk!

Nog “even” snel social media checken wordt al gauw een uur! Of zelfs een paar uur!
Aan de ene kant is het lekker ontspannend op het moment dat je niets te doen hebt maar aan de andere kant kun je in de tijd dat je op je scherm zit te turen en een kromme nek en scroll duim aan het ontwikkelen bent ook heel veel andere leuke of nuttige dingen doen. Strijken bijvoorbeeld! Of een boek lezen die al een jaar op het schap ligt.
Soms heb je het idee om op tijd naar bed te gaan, als je er dan eenmaal een keer op tijd in ligt moet je toch nog even je wekker checken om daarna nog een rondje Facebook, Instagram en Pinterest te doen. Om daarna te constateren dat die 22:00 uur weer niet gelukt is maar het weer 00:00 uur is! Shit!
Aan de ene kant is het zo inspirerend op dat wereld wijde web maar aan de andere kant slurpt het ook al je kostbare tijd weg.

 

 

Door mijn blog ben ik al een stuk vaker dan voorheen online te vinden. In je hoofd ben je al een volgend verhaal aan het maken en daar horen foto’s bij en informatie die je moet noteren. Ook het tikken van een blog op de laptop, het checken van de mail, reageren en contacten onderhouden via Facebook en Instagram, het bewerken en plaatsen van foto’s op je accounts maar ook fijne blogs checken en door (reis)foto’s scrollen horen daarbij. Het geeft me een heleboel nieuwe energie en je kunt er zo lekker bij wegdromen, dus ja, je wordt er ook nog eens ontzettend vrolijk van.
Maar steeds vaker heb ik het gevoel dat het een “moetje” aan het worden is en dat ik er niet altijd evenveel zin in heb, juist omdat het buiten dan mooi weer is of om van de momenten in het nu te genieten, in plaats van weer een uur online te zijn en naar het perfecte leven van een ander, die je niet of nauwelijks kent, te kijken. Pure tijdverspilling op dat moment.
Het is dus zo dubbel! Aan de ene kant is het ontzettend leuk maar aan de andere kant tikt de tijd dubbel zo snel weg als je op je scherm zit te turen lijkt wel.
En sociaal gezien is het er ook niet echt gezelliger op geworden!
Sta je in een gesprek, krijgt de persoon waar je mee aan het kletsen bent een appje en meteen gaat de aandacht daar naartoe!
Daar verbaas ik me regelmatig over en soms vind ik het zelfs respectloos! Dat die telefoon belangrijker is dan het hier en nu! Dat berichtje kan best wachten hoor, je bent namelijk niets verplicht naar de persoon aan de andere kant van dat scherm, alleen zo voelt het bij de meeste mensen niet. Erg jammer.
Nu heb ik zelf ook altijd wel mijn telefoon bij, maar die blijft over het algemeen behoorlijk vaak in mijn tas, een berichtje kan wat mij betreft ook wachten en als het echt belangrijk is dan bellen ze wel. Ook tijdens het eten zal ik (bijna) nooit mijn telefoon checken, dat is een soort van regel! Wel mag ik foto’s maken van de lekkere gerechten die er opgediend worden want dat moet voor mijn blog, slecht excuus, meteen daarna verdwijnt ie weer! Of iemand moet echt op een belangrijk telefoontje wachten of oppas in huis hebben, dan is het natuurlijk een ander verhaal.

 

 

Het valt me op dat je steeds meer mensen hoort zeggen dat ze die telefoon liever wat vaker in de heg willen gooien! Even niet bereikbaar zijn voor anderen.
Daar moest ik iets mee doen!

 

Daarom wordt het tijd om nog een keer de strijd aan te gaan om bewust te gaan minderen!
“Offline; niet omdat het moet, maar omdat het kan”
Klinkt als een perfect motto!
En wie weet spreekt het je wel aan en heb je zin om mee te doen!
Gewoon om te kijken hoe verslaafd je eigenlijk echt bent en of het je gaat lukken.
Want het lijkt makkelijker dan het is, weet ik nu uit ervaring. Maar wie niet waagt die niet wint.

Vanaf het plaatsen van deze blog gaan de 7 dagen in!
Natuurlijk, als je deze blog later leest, kun je vanaf dan je offline uitdaging starten.
Na 20:00 uur mag je niet meer online! Dat is best schappelijk, toch?
Daarna kun je het gewoon uitbreiden en maak je er af en toe een halve of hele dag van!
Gewoon, even rust aan je hoofd, geen prikkels van het internet maar even een dagje in het moment leven.
Genieten van je lief, je familie en vrienden, huisdieren, de ondergaande zon, prachtige bomen die in bloei staan en andere leuke dingen om je heen, zonder gebogen over je scherm te zitten.
Heeeeerlijk!

 

Wat bij mij wel helpt en wat misschien voor jou ook een goede tip is zodat het toch minder verleidelijk is om op je phone te kijken;
– zet je telefoon (na een bepaalde tijd) op vliegtuigmodus, dan komt er niets binnen en kun je ook niet op internet want geen wifi!
– zet je telefoon op grijstinten. Zonder kleur is het leven een stuk saaier en dus ook je social media! Ga op je iPhone naar “Instellingen”, navigeer naar “Algemeen”, dan kies je voor “Toegankelijkheid” en dan schakel je de optie “Grijstinten” in!

 

 

Doe jij mee met deze spannende uitdaging? Je kunt zelf kiezen of je na 20:00 uur helemaal offline gaat of dat je na die tijd alleen afstand doet van je social media activiteiten.
Deze keer kies ik voor de eerste. Dus sorry mensen als ik niet meteen reageer op een appje.
Laat het hieronder weten, dan kunnen we elkaar motiveren, wel zo fijn.
En elke dag een berichtje achterlaten of het de dag ervoor gelukt is.
Hoe meer mensen hoe meer vreugd! Of zoiets.

 

Ik begin alweer te trillen …. hier lees je hoe het me de vorige keer is vergaan.

 

Succes allemaal!
You can do it!

 

Life is to short to waste time!

 

 

Liefs Daphne met hartje

 

 

Share

Daphne | food & flip flops

10 Comments

  • Haha, dat is inderdaad beter gezegd! Super leuk dat je mee doet Jantien, kunnen we elkaar weer motiveren. Succes alvast. x Daphne

  • Hoi Jenny, kijk, dat is ook een mooie uitdaging. Ga je hier vanavond mee beginnen of doe je dit al langer? Succes

 1. Leuk initiatief! Ik verbaas me er ook vaak over wanneer iemand zijn tel opeens gaat lezen tijdens een gesprek of zo, terwijl ik zelf ook geen heilige ben. Nu met de verhuizing hebben we nog geen internet (en geen tv) en mijn internetbundel is op, dus ik doe al automatisch mee met de challenge, want alleen op mijn werk heb ik WiFi, haha! Succes!!

  • Ha Lizette, dank je wel. Ja dat blijft bizar he en krijg er ook kriebels van. Beetje respectloos maar zo is het tegenwoordig, helaas. Oh wat goed eigenlijk nog geen internet, wel irritant maar nu geniet je juist extra van de dingen die er om je heen gebeuren. En het klussen en jullie huis inrichten is veel belangrijker, dat internet komt wel weer, maar leuk dat je mee doet, haha. Succes

  • Dank je wel Leoni, ook een goed initiatief. We moeten meer afkicken en genieten van alles om ons heen waar we te weinig oog voor hebben. Zo jammer. Fijn dat je juist bijna nooit op je phone zit, knap zeg. Maar achter je laptop is bijna hetzelfde 😉 dus succes met afkicken. Heb je al meegedaan of nog niet?

 2. Herkenbaar in die zin dat ik ook meer naar een schermpje tuur sinds het blog er is. En ook dat ik het regelmatig aso vind hoeveel er op schermpjes getikt en naar schermpjes gelachen wordt tijdens een gesprek, of nog erger: een lunch. Zelf gebruik ik mijn telefoon alleen om te bellen. En heel af en toe een appje te sturen. De rest doe ik op mijn laptop. Daardoor wordt het een stuk makkelijker om niet aldoor met social media bezig te zijn en ook om een weekendje weg te gaan… hoef niet steeds alles te delen en te zien wat de rest van de wereld doet. Dat doe ik wel weer als ik thuis ben en daar tijd voor heb. 🙂

  • Hoi Yvonne, ja erg is dat he en vooral die social media werken verslavend. Een dag niet gekeken en je mist al enorm veel, voor je gevoel dan. Tja, dat is de nieuwe manier van communiceren alleen soms is het ontzettend storend en respectloos. Maar dat even achterwege gelaten, we moeten minderen en meer genieten van alles om ons heen, dat vergeten we anders. Fijn dat jij je telefoon niet constant gebruikt, knap zeg. Dan kom je ook minder in de verleiding. Groot gelijk om niet meteen alles te delen, in het moment te leven. Super. Geniet er van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *