Travel | Singapore | De wetten en regels van Singapore

Singapore is een fijn plekje op deze aardbol en misschien heb je er wel al eens over gehoord of heb je het zelf ondervonden toen je in hier was, de strenge wetten en regels die in dit land gelden.
Nu is het niet zo dat je constant in de gaten wordt gehouden en je merkt er eerlijk gezegd weinig van maar je hoort je natuurlijk wel aan te passen en rekening te houden met de regels die hier gelden.
Doe je dit niet dan kan het zijn dat het je een flinke boete oplevert. En dat zou toch zonde zijn want dat geld kun je in dit land wel aan wat leukere dingen besteden.

 

Door al deze wetten en regels is Singapore wel een schoon en veilig land.
Extreem veilig mag je het wel noemen.
Er is hier bijna geen criminaliteit en ook hebben ze de laagste geweldsdelicten ter wereld.
In de avond en nacht kun je er heel veilig alleen over straat. Dit heb ik zelf ook een paar keer ondervonden. De eerste keer kijk je nog vaak om je heen maar dat is echt niet nodig. En dat geeft toch wel een fijn gevoel.

 

Omdat ik mezelf niet echt had ingelezen, onze reis was een spontane actie, in de regels die hier gelden is het misschien wel handig om ze voor jou vast op een rijtje te zetten. Zodat je een klein beetje op de hoogte bent van wat hier wel of juist niet gebruikelijk is.

 

 

Taxistandplaatsen
Deze regel kun je al meteen toepassen als je op het vliegveld een taxi pakt.
Singapore heeft een echte taxi cultuur. De kosten zijn in verhouding laag en het is erg makkelijk om snel van het ene naar het andere punt te reizen.
Overal kom je taxistandplaatsen tegen waar vaak mensen staan te wachten op hun beurt.
Hier geldt de regel dat je netjes in de rij aansluit en op je beurt wacht. Het gaat behoorlijk snel dus je hoeft nooit lang te wachten. En zo weet de chauffeur meteen wie er aan de beurt is.

 

Roken
Heb je net die vlucht van 13 uur overleefd en ben je ontzettend toe aan een sigaret, doe het niet!
Het roken in openbare gebouwen en restaurants is verboden. Het kan je zelfs een boete opleveren van SGD 500,- (omgerekend is dat zo’n € 300,-).
Op straat mag je wel roken, alleen zorg er dan wel voor dat je je sigaret na gebruik netjes in een van de vele asbakken gooit in plaats van op straat, ook daar staat een boete op!

 

Kauwgom
Officieel is het verboden in Singapore. Heb je het vanuit een ander land meegebracht en is het voor privébezit dan is kauwgom toegestaan, maar je mag het niet zelf kopen of verkopen, alleen apothekers hebben hier toestemming voor.
Als je kauwgom in je mond hebt en je wilt er vanaf, gooi het dan altijd in een prullenbak.
Wil je liever een boete van SGD 1000,- (zo’n € 600,-) dan kun je je kauwgom op straat of in de struiken gooien.

 

 

Rommel
In Nederland gooien sommige mensen alles op straat!
Dan kiepen ze even hun asbak om op een parkeerplek of ze smijten hun lege blikje drinken of net verorberde maaltijd van een Hamburgerketen uit het raam! Vreselijk!
Doe je dat in Singapore dan krijg je daar een flinke boete voor, ik zeg, direct invoeren in Nederland!
Het maakt niet uit wat je op straat gooit, een klein papiertje is al genoeg om een bekeuring te krijgen. Ze willen gewoon dat het schoon is!
Alhoewel de regels in Chinatown en Little India wat minder streng zijn naar mijn idee, hier vind je nog wel eens wat op straat!
Maar over het algemeen is het overal even netjes.

 

Oversteken
Op veel plekken in Azië is het een hele uitdaging om zo snel en veilig mogelijk de andere kant van de straat te bereiken tussen alle auto’s, brommers en fietsen door, waar je oversteekt maakt in principe niets uit.
In Singapore hebben ze ook hier regels voor en hoef je niet bang te zijn dat je omver wordt gereden.
Je mag namelijk alleen oversteken bij een zebrapad of op een daarvoor bestemde plaats.
Doe je dit niet dan heb je de kans op een boete van SGD 500,- (€ 300,-).
Als we in Nederland zien dat er niets aankomt steken we gewoon over, terwijl het stoplicht op rood staat, dat zou ik hier niet aanbevelen! Dan kun je dezelfde boete verwachten. Dus hou je in. Hoe lastig dat ook kan zijn als je haast hebt.

 

Eten en/of drinken
Heb je trek en zit je in de metro of sta je op een metrostation, dan is het beter om je snack of flesje drinken te bewaren tot je op een andere plek bent. Het is namelijk niet geoorloofd om op deze plekken te eten en/of te drinken en het kan je flink wat geld kosten als je het toch doet!
Voor SGD 500,- (€ 300,-) kun je in Singapore echt heerlijk uit eten dus ik zou dat eerder aanraden dan een boete. Maar dat is mijn advies.
Ook wordt het door taxi chauffeurs gewaardeerd als je in zijn auto niet eet en/of drinkt.

 

Spugen
Als je op straat spuugt wordt dit beboet! Het maakt niet uit wat het is, of je een stukje rijst, een snotje, gewoon een kliek of een vliegje uitspuugt, het mag gewoon niet, klaar! Doe het dan ook niet, want het kan je duur komen te staan.
Lekker inslikken dus!

 

Seks
Prostitutie is niet helemaal verboden, maar wel als de politie je ziet en dus betrapt, dan kost dit leuke avontuurtje je rond de SGD 2000,-! Dat zijn best veel bezoekjes! Dus zoek een goede plek of doe de gordijnen goed dicht!
Homoseksualiteit is ook niet echt geoorloofd hier! Hier staan serieuze boetes op of het kan je 10 jaar gevangenisstraf opleveren. Het rare is wel dat Singapore schijnbaar de meeste (ondergrondse) homoclubs heeft van heel Azië! Die link leg ik dus nog niet helemaal, het wordt niet geaccepteerd maar ook weer wel! Vreemd.
Zoenen in het openbaar is not done, wacht daarom tot je thuis of bij je hotel bent!
En van het een komt dan misschien wel het ander maarre een avondje porno kijken is in strijd met de goede zeden van het land en daarom verboden! Je mag het zelfs niet in je bezit hebben. Dus! Haal je computer even leeg voordat je hierheen gaat. Ook is orale seks illegaal! Ja echt! Alleen als je het tijdens het voorspel doet is het legaal! En zo is het! Enne ik vraag me dan toch af of je je ergens moet melden voordat je seks hebt, zodat ze iemand kunnen sturen die er naast gaat zitten om je in de gaten te houden! Haha!

 

Naakt 
Naakt, iedereen is zo geboren maar toch is het verboden om in je eigen huis naakt rond te lopen!
Serieus, ik dacht dat dit een grapje was toen mijn vriendin (die in Singapore woont) dit zei.
Ik bedoel, als je uit de douche komt loop je toch vaak naakt naar de plek waar je je kleding aan gaat trekken? Tenminste, dat is bij mij heel normaal!
Dat zou ik in Singapore niet doen! Als je buren het zien en dit rapporteren kun je daar flink voor betalen!

 

Drugs
Singapore en drugs zijn geen vrienden, hier telt een “zero tolerance” beleid, dit is zelfs te lezen op het douane formulier wat je krijgt in het vliegtuig. Op het smokkelen of het bij je dragen staat de doodstraf.
Wees dus gewaarschuwd en denk goed na, vastzitten in een gevangenis in Azië lijkt me geen pretje enne is het dat allemaal waard?

 

Doorspoelen
Uhm ja, dit schijnt dus ook een regel of wet te zijn!
Als je een openbaar toilet niet doorspoelt, ik vraag me af hoe ze dit überhaupt checken, kan je dat duur komen te staan. Zo’n SGD 500,- (€ 300,-)!
Wie bedenkt zoiets? Zou die een hele slechte dag hebben gehad (op het toilet)?

 

Doerian
Als je wel eens in Azië bent geweest ken je hem vast wel.
Het is een grote groene vrucht met stekels.
Misschien heb je hem al wel eens gegeten of geroken, want om de geur kun je niet heen, het stinkt ontzettend.
Het is een penetrante lucht die je neusgaten indringt.
Alleen daarom al durf je hem bijna niet te eten, maar echt, het is de moeite waard, je moet hem leren eten.
Omdat de doerian dus zo onwijs smerig ruikt is het op veel plekken verboden om deze vrucht mee te nemen en/of te eten.
En terecht! De walm ruik je heel de dag en dat wil je niet.

 

 

Het grappige is dat je onbewust en automatisch toch mee gaat in deze regels ook al ken je ze niet.
Als iedereen netjes ergens blijft staan / wachten dan doe je dat automatisch ook.
Je respecteert de leefwijze, ook al zijn wij het totaal anders gewend in Nederland.
Wij hebben wel regels alleen streven we deze over het algemeen niet na en kleuren wij te vaak buiten de lijntjes.
Er staan geen boetes op en dus wordt het een gewoonte. Fijn hoor, daar zal ik niks van zeggen.
Maar misschien zou het helpen als ze in ons landje op sommige dingen ook wat strenger zouden controleren.
Dan vooral met het op de grond spugen van kauwgom en het opruimen van hondendrollen, want hoe irritant is het als je schoen weer onder zit?
Of het overal en nergens neergooien van rommel, daar bestaan gewoon prullenbakken voor lieve mensen! En thuis gooi je het toch ook niet midden in de woonkamer neer?
Tenminste, dat hoop ik van niet!

 

Ondanks de hoge boetes die er worden uitgeschreven hebben de locals toch respect voor de agenten. Zoals het hoort.
Als je een boete krijgt is dat je eigen schuld en zal een agent niet uit worden gescholden voor van alles en nog wat.
Dat kunnen wij ons bijna niet indenken! Wat je hier wel eens hoort of ziet is echt te gek voor woorden.
En deze personen voeren ook alleen maar hun werk uit.

 

Het kan zomaar zijn dat ik wat regels ben vergeten die jou misschien wel zijn opgevallen toen je in Singapore was.
Je mag ze hieronder delen, graag zelfs.

 

Dan wens ik je alvast veel plezier in het mooie Singapore als je binnenkort gaat.
Het is er namelijk echt heel erg fijn en mooi en schoon en leuk!

 

 

Liefs Daphne met hartje

 

 

Share

Daphne | food & flip flops

3 Comments

  1. 50% van de nederlanders en buitenlanders in nederland kunnen dan gelijk thuis blijven en nooit naar singapore gaan. want van alles op de straat pleuren en overal er een puinhoop van maken naar ineens heel netjes zijn, dat kunnen ze niet aan.en dat is maar goed ook want dat bagger moeten wij hier niet in singapore.

    • Hoi Robert, daar ben ik het helemaal mee eens. Het is voor sommige mensen heel lastig om je rommel netjes thuis in de prullenbak te gooien, uit het raam kieperen is handiger! Ik snap dat niet en kan daar heel slecht tegen. Thuis gooi je toch ook niet alles in de woonkamer? Vreselijk irritant. En dat maakt Singapore juist zo mooi, iedereen is daar ontzettend netjes en dat straalt het ook uit. Fijne dag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *