Travel | Vietnam | Ho Chi Minh City versus Hanoi

Vietnam, het land met 2 grote en drukke steden, Ho Chi Minh City (voorheen Saigon) is de grootste stad en bevind zich in het zuiden, Hanoi is de hoofdstad en ligt in het noorden. (We zijn gestart in Ho Chi, vandaar dat ik deze elke x als eerste benoem hieronder).
Allebei druk maar totaal niet met elkaar te vergelijken.
Hieronder probeer ik de verschillen te omschrijven, maar eigenlijk is dit niet uit te leggen, je moet het zelf zien, meemaken en ontdekken.

 

Ho Chi Minh City

 

Hanoi

 

Inwoners:

Ho Chi Minh City telt ca. 8 miljoen inwoners, Hanoi telt er 6,5 miljoen.
In allebei de steden wonen ontzettend veel mensen op een vierkante meter, wat best gezellig kan zijn, als je niet beter weet! Het is er in ieder geval levendig, de mensen gaan creatief om met hun ruimte en het is mooi om te zien dat ze het grootste deel van hun tijd doorbrengen op de stoep voor hun huis. Ze verkopen er hun handelswaar of maken de lekkerste gerechten klaar.

 

Verkeer:

Wat wel met elkaar te vergelijken is zijn de slecht onderhouden brommers, scooters, fietstaxi’s en auto’s, er rijden er miljoenen, het krioelt er dus van.
Iedereen heeft er een, in tegenstelling tot een rijbewijs, volgens mij hebben ze daar nog nooit van gehoord.
Ook de verkeersregels zijn in beide steden hetzelfde; die zijn er niet!
Het is letterlijk een kwestie van leven en dood. Met een beetje geluk.
Waar we in Nederland hebben geleerd om eerst links, rechts en nog een keer links te kijken voor we de weg oversteken, heeft dat hier totaal geen zin. Elke lege plek benutten ze. Rijden kunnen ze in ieder geval wel.
Het is een chaos van jewelste en ook letterlijk een activiteit op zich om veilig aan de overkant te komen.
De eerste paar keer is het een beetje onwennig en krijg je een soort van “try before you die” gevoel, maar je moet gewoon brutaal zijn en vooral niet nadenken, dat maakt het een stuk makkelijker en ja, je wilt toch zo snel mogelijk naar de overkant! Doe je dat niet dan kan het zomaar zijn dat je een uur later nog steeds op dezelfde plek staat!
Het toeteren gaat dag en nacht door en waarom, geen idee, ze kunnen er toch niet door!
Volgens mij kun je beter in een botsauto op de kermis zitten dan in een taxi! Sjonge …
De straten in Ho Chi Minh zijn een stuk breder dan in Hanoi. Je kijkt je ogen uit! Ook wat ze allemaal op hun brommers en fietsen vervoeren (check het hier), hilarische taferelen komen er voorbij. Een tip: Gewoon rustig door blijven ademen!

 

Wat is er zoal te doen?:

Ho Chi Minh City is een metropool. Een stad met alle vrijheid.
Wolkenkrabbers met kantoorgebouwen en winkelcentra schieten hier als paddestoelen uit de grond.
Er zijn prachtige Franse koloniale gebouwen te vinden, waardoor je het gevoel hebt dat je in Parijs loopt, nieuwe hotspots openen hun deuren en ook kun je hier eten bij hippe restaurants. In het backpackers district is het een gezellige drukte, iedereen zit hier op lage plastic stoeltjes te genieten van een koud biertje en lekkere Vietnamese gerechten, die klaar worden gemaakt in de open keukens. Daarna kun je nog op stap tot in de vroege uurtjes.
Om de volgende ochtend (met kater) je tijd te spenderen op een van de vele markten, een bekende is de Ben Thanh markt, daar waar ze echt heel veel hebben, van gefrituurde sprinkhanen tot kleding. Ze proberen je van alles aan te smeren en duwen het zowat in je gezicht; “madam, you want beautiful souvenirs, very cheap! I can make a good price!” heerlijk! Die charme van de markt.
Heb je hier geen zin in, no worries, de bekendere winkelketens hebben zich ook al in de stad gevestigd.

Of breng een bezoek aan het War Remnants Museum,  dit museum is een onderdeel van de geschiedenis en gaat over de Vietnam oorlog. De beelden die je hier ziet zijn erg indrukwekkend en heftig.

Heb je genoeg tijd, pik dan ook de De Cu Chi tunnels mee. Deze bevinden zich op 1.30 uur rijden vanuit de stad.
Alhoewel het een erg toeristische attractie is is het wel de moeite waard.
Een groot deel van de Vietnamezen leefde in dit ondergrondse gangenstelsel tijdens de oorlog. Het is echt een ingenieus bouwwerk. Ook kun je zelf de tunnel in, als je claustrofobisch bent zou ik het je niet aanraden want het is echt heel erg smal en benauwd.
Je krijgt hierdoor nog meer respect voor de mensen dat ze hier geleefd hebben.
(Tip: boek een privé tour).

 

Hanoi ademt meer sfeer uit, het is knusser voor mijn gevoel. Dat komt waarschijnlijk ook omdat de stad veel meer smallere straatjes heeft waardoor het minder chaotisch lijkt (ik zeg; lijkt!) en vol staat met oude koloniale gebouwen. Hoogbouw kennen ze hier nog niet.
Omdat de stad een rijke historie heeft is er een breed aanbod aan musea. Hier vind je veel informatie over de geschiedenis van Hanoi en Vietnam.
Midden in de stad ligt het Hoan Kiem meer met zijn bekende rode Huc brug. Als je hier rondwandelt vergeet je alle drukte om je heen. Het is er mooi groen en er hangt een fijne, relaxte sfeer. Het is erg geliefd bij de bewoners, die hier fanatiek sporten, met vrienden hangen of de krant lezen.
Om de hoek van het meer bevind zich de “Old Quarter”, het is hier erg sfeervol. Deze wijk zit vol met kleine straatjes en al deze straatjes zijn vernoemd naar de ambacht (hang) die er uitgevoerd werd/wordt.
Bijvoorbeeld; schoenmakers, goudsmeden, kruideniers, mandenvlechters, kleermakers of poeliers.
In deze straten worden alleen maar deze producten verkocht, zo kan het zomaar zijn dat er 125 schoenenzaken naast elkaar zitten. Handig als je net op zoekt bent naar een nieuw paar, dan hoef je in ieder geval niet de hele stad door! En de prijs is echt absurd laag.
Hanoi is een echte food stad. Het eten is fantastisch.
Overal waar je kijkt zitten mensen te eten, grote pannen staan op de stoep waar de locals omheen zitten. Of ze zijn eten aan het voorbereiden voor de lunch of het diner.
In elke straat zitten simpele “restaurantjes”, op de stoep staan lage plastic stoeltjes waar je neer kunt strijken en kunt genieten van een vers gemaakt Pho soep, spring rolls of fried rice, maar er zijn ook andere “spannende” gerechten te krijgen, waag een gokje, is het niets dan bestel je wat anders, voor de prijs hoef je het niet te laten.
Ga een biertje drinken bij de bia hoi barretjes, hier komt iedereen samen, locals, toeristen en expats. Erg gezellig.
We belanden op een avond in een gezellige kroeg, we zaten net aan ons derde biertje toen ineens alles werd afgesloten! We mochten ons drankje nog net opdrinken (liever niet). Alle horeca sluit hier om 00:00 uur zijn deuren, dat zijn de regels. Wel een voordeel, de volgende ochtend ben je fris en fruitig!
Op een avond wilden we wat gaan eten maar het was ontzettend druk in de stad. Alle straten puilden uit van de scooters en de mensen! Wat bleek, het was die avond Full Moon Party! Een groot feest. Iedereen was verkleed en wij gingen mee in het feestgedruis! We waren ongeveer de grootste attractie want we hebben een avond gehad vol fotosessies/selfies met de locals! Dat was te grappig. Een ervaring om nooit meer te vergeten.

 

Dagelijks kun je terecht bij het Water Puppet Theatre voor een voorstelling.
Hier kun je genieten van een traditionele poppenshow in het water. De spelers staan achter een doek en laten zo de poppen tot leven komen onder begeleiding van Aziatische muziek.

Ga naar het indrukwekkende Ho Chi Minh Mausoleum.
De premier, president en communistische leider Ho Chi Minh ligt hier gebalsemd opgebaard.
Het is hier altijd erg druk met zowel buitenlandse als Vietnamese toeristen.

Ook het Military History Museum is een bezoekje waard.
Op het plein staan wrakstukken van bommenwerpers, tanks en vliegtuigen die tijdens de oorlog zijn gebruikt.

Maar Hanoi is ook een goede uitvalbasis om naar het naastgelegen Sapa of Halong Bay te gaan.
Je kunt de trips voor deze activiteiten op veel plaatsen in de stad boeken.

 

Bevolking:

In een land wat 2000 km lang is wonen veel cultureel verschillende bevolkingsgroepen met verschil in afkomst, taal, cultuur en religieuze kenmerken. Er zijn zo’n 54 etnische bevolkingsgroepen te onderscheiden.
Ieder heeft zijn eigen normen en waarden, hun eigen achtergrond en verhalen.
De inwoners van Ho Chi Minh zijn losser, je merkt dat ze vrijer zijn, laten meer over zich heen komen.
Ze zijn geïnteresseerd in je, willen van alles weten. Ze genieten volop en lachen veel en vaker.
De mensen in Hanoi leven anders door het communisme, ze zijn veel meer in zichzelf gekeerd, terughoudend.
Contact met toeristen proberen ze te vermijden, een enkeling is wel weer nieuwsgierig maar je merkt dat ze het moeilijk vinden of misschien durven of mogen ze het wel niet.

 

Hoe kom je er:

Ho Chi Minh City en Hanoi hebben allebei een Nationale en Internationale luchthaven.
Je kunt dus kiezen voor binnenlandse vluchten, wat soms heel fijn is omdat de reistijden met het openbaar vervoer behoorlijk lang kunnen zijn.
Ook vanuit andere landen kun je aanvliegen op een van deze twee steden en hier je reis beginnen of eindigen. Ideaal.

Wil je van Ho Chi Minh naar Hanoi met de trein (of andersom, dat mag van mij ook), dan ben je ongeveer 27 uur onderweg, de kosten vallen mee, je betaald rond de €30,-. Maar een vlucht is vaak niet veel duurder en je houdt meer tijd over in een van deze twee steden.

Ook is het mogelijk om vanuit Thailand, Cambodja, Laos en China een bus te pakken naar Vietnam. Informeer even naar de reistijden en prijzen, vaak is het voordeliger en sneller om met het vliegtuig te gaan. Met de bus kun je wel optimaal genieten van de prachtige natuur. Het heeft dus allebei zijn voordelen. Het is meer qua tijd wat het beste in je schema past.

 

En welke stad heeft nu de voorkeur?:

Allebei de steden zijn druk en hectisch, er is leven in de brouwerij, er gebeurt elke minuut wel iets. Het is er nooit stil. Ook ‘s nachts niet. Persoonlijk ben ik daar gek op, voel me er meteen thuis, dus ja, ik vermaak me er wel. Sommige van jullie worden er vast binnen een paar minuten hoorndol maar een geruststelling, je kunt snel doorreizen naar hele fijne, rustige en mooie plaatsjes.

In beide steden hebben we het erg leuk gehad, omdat Hoi Chi Minh de eerste stad was in Vietnam die we bezochten, heeft dat wel indruk gemaakt! Qua drukte dan! En verkeer! Je moet na een paar uur echt even rustig ergens gaan zitten en het op je in laten werken. Het is één grote heksenketel!
Hanoi heeft meer charme en het voelt veiliger. Er hangt een goede sfeer. Ook in deze stad is het druk en chaotisch maar er zijn ook genoeg rustige plekjes te vinden. En dan het eten, het is een groot openlucht restaurant! Heerlijk.

Daarom gaat mijn voorkeur uit naar Hanoi!
Deze stad maakt me blij.

 

Hanoi

 

Ben jij al eens in Vietnam geweest?
Ik ben benieuwd of je het met me eens bent of dat jij toch een voorkeur hebt voor Ho Chi Minh City?

 

Liefs Daphne met hartje

 

Share

Daphne | food & flip flops

6 Comments

 1. Helemaal mee eens. Ben in beide steden geweest en ook bij mij staat Hanoi bovenaan. Vond de sfeer daar veel relaxter en je had minder het idee dat je in een grote stad zat. In HCMC vond ik dat veel meer. Wat ik daar wel erg interessant vond was het war museum. Echt indrukwekkend

  • Ha die Leoni, ja Hanoi heeft een wat knussere sfeer en er lijkt ook veel meer te gebeuren. Qua gezelligheid, het leven op straat enz. Hoe vond je Vietnam? Prachtig land he?

    • Helemaal mee eens. Er is genoeg te zien en te doen en behoorlijk afwisselend. Zo is er voor ieder wat wils! Vond Hoi-An erg leuk en knus. En heb jij ook een motortour gehad vanuit Dalat toevallig?

  • Jaaaaa thanks Jetje! Wat was het een gave reis he?
   En ja, allebei de steden zijn top maar toch wel voorkeur voor Hanoi. x

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *