Travel | Azië | Wat te doen in Noord-India

You love it or you hate it!

 

India, een van de landen die al héél lang op mijn “travel to do list” stond en eindelijk was het ineens zover.
Op naar nieuwe avonturen en die heb je genoeg in India. Lees je mee?

 

Prikkels, dat is waar dit land goed in is.
Contrasten, al je zintuigen staan meteen op scherp.
India laat je niet meer los, het heeft zelfs de meeste indruk op me gemaakt van alle landen waar ik ben geweest.

 

Eigenlijk kun je deze ervaring met geen pen beschrijven, je moet het voelen, beleven en meemaken, de geur opsnuiven, de chaos, drukte en getoeter, geluiden, koeien, kamelen en olifanten op de straat, bergen vuilnis overal, maar ook overleden mensen in de berm, vrouwen gekleed in mooi gekleurde sari’s, mannen met tulbanden en grote snorren, prachtige landschappen, indrukwekkende steden, mooie en stralende mensen, fijn geurende kruiden en heerlijk eten, triest en vrolijk, bijna kleurloos en felle kleuren, smerig en schoon, rijk en arm, een land van uitersten, in alle vormen. En niets daar tussenin.

 

IMG_6587

 

Stap met gevaar voor eigen leven in een tuktuk of Riksha en ontdek de chaotische rijstijl, de mooie (smalle) straten en het dagelijkse leven.
India verrijkt je, het leert je op een andere manier naar dingen kijken, waardoor je je intens gelukkig kunt voelen.
Wat heb je eigenlijk weinig nodig en wat zijn wij verwend in Nederland.

 

Om voor zonsondergang aan de achterkant van de Taj Mahal te komen stapten we bij een local op de brommer, wat een ervaring! Toen we in een verkeersopstopping terecht kwamen werd via via zijn familie ingeschakeld, iemand kwam ons lopend via een voetgangersbrug ophalen en aan de andere kant, waar mensen in een soort van tentenkamp leefden, stond een andere brommer voor ons klaar! Jeetje, wat een service. Geweldig en zo bijzonder, dat ze dit voor je doen. En we waren op tijd. Een onvergetelijke ervaring.

 

Stap in de nachttrein, je kijkt je ogen uit en dat begint al op het station! Jeetje, wat een zooitje! En dan heb ik het nog niet eens over de sanitaire ruimte gehad!
Iedereen ligt hier letterlijk te wachten op zijn trein! In Nederland wordt er al geklaagd over de NS als er 5 minuten vertraging is, hier blijft iedereen rustig want het is altijd een verrassing of de trein op tijd komt en of ie überhaupt wel komt. Het kan zomaar zijn dat deze er om 20:00 uur moet zijn maar gewoon 5 uur later binnen komt rijden. Niemand die hier moeilijk over doet! Het is zoals het is. Heerlijk. Ook hier kunnen wij nog veel van leren.

 

Strijk neer op de trappen van de ghats bij de Heilige rivier de Ganges in Varanasi.
Kijk je ogen uit naar de gewoontes die de mensen hier hebben, raak geïnspireerd, praat met de locals, stel vragen en leer de cultuur beter kennen.
Na deze gesprekken snappen we beter waarom sommige dingen gebeuren zoals ze gebeuren.
Heilige mannen, kinderen onder de 10 jaar, zwangere vrouwen, personen die gebeten zijn door een slang of zieke mensen worden niet gecremeerd maar rechtstreeks, verzwaard door een steen, in de Ganges gegooid. Terwijl andere na het overlijden binnen een 24 uur op de brandstapels worden gecremeerd.
De mensen daar vinden het vreemd dat wij 5 tot 6 dagen opgebaard liggen en daarna pas begraven of gecremeerd worden.
Wat hier allemaal gebeurt is zo indrukwekkend, bijzonder en fascinerend.
In India draait veel om het geloof maar op deze plek wordt dat nog eens versterkt.
Het is adembenemend, het lijkt op een groot theater waar veel ceremonies plaatsvinden, dag in dag uit, ‘s morgens vroeg en ‘s avonds laat, zo speciaal.
In deze stad sta je letterlijk tussen leven en dood.

 

Waar je ook bent, in welke plaats je ook komt; je raakt niet uitgekeken hier.
Voor India geldt zeker: Go with the flow.

 

IMG_6362

 

IMG_6304

 

IMG_6361

 

 

10 dingen voor op je “To do list” in India:

1) Jaipur, ook wel de roze stad genoemd, wandel hier door de indrukwekkende stad, bezoek ook het City Palace en het prachtige Amber Fort.

2) Delhi, je hebt het oude en nieuwe gedeelte, ze zijn allebei een bezoek waard. Wat je ook mee kunt pikken is de mooie Sikh Tempel met de mooie Sikh mensen.

3) Agra, hier staat het wereldwonder de Taj Mahal, breng een bezoek, nog voordat de zon ondergaat, aan de achterkant van de Taj Mahal, de trip hier naartoe (met een TukTuk en bij een local achterop de brommer) is al een avontuur op zich en de mensen helpen je graag.
De zonsondergang is adembenemend en nog niet veel toeristen kennen dit plekje (na vandaag misschien wel!)

4) de Taj Mahal, Wow! Dit indrukwekkende mausoleum ken je natuurlijk van foto’s en tv beelden maar als je er dan eenmaal zelf voor staat ben je sprakeloos!
Een tip die ik je mee kan geven; zorg dat je voor zonsopkomst binnen bent, als de zon opkomt is dit toch wel het 1000 en 1 nacht gevoel en zo indrukwekkend.
Ook omdat er dan nog niet zoveel mensen zijn. Daarna wordt het loeidruk en is de magische sfeer er niet meer.
Na de Taj Mahal kun je nog een bezoek brengen aan het mooie Rode Fort.

5) Stap in de trein en reis naar Varanasi, dit is al een geweldige ervaring op zich!
Zorg wel dat je een tweede klasse ticket in een slaapwagon boekt, hier heb je airconditioning (twee slaapplaatsen boven elkaar, vier per coupé).
De drukte, de mensen die je de hele dag aan zitten te staren, de geur van zelf meegebracht eten, de drukte in de trein, geen plekje op de grond is meer te zien, overal liggen en zitten mensen en staat bagage! De kakkerlakken die over je bed lopen! De ranzige wc’s waar je al van moet kokhalzen als je het hokje binnen stapt. Een aparte ervaring maar ook een mooie.

6) Varanasi, deze indrukwekkende stad mag je niet missen. De stad van Shiva, de Heilige Ganges, hier wassen de mensen hun zonden van zich af, de crematies en het verstrooien van het as van de overledenen zodat ze kunnen toetreden tot het Nirwana. Deze taferelen gebeuren op elke minuut van de dag.

7) Een wandeling door en over de “ghats”, deze trappen leiden je naar en langs de Ganges, dit is een fascinerende ervaring, ga op de trappen zitten en aanschouw het leven bij deze rivier. Erg bijzonder om te zien.

8) Een boottocht in de ochtend en avond valt ook zeker aan te raden. Bekijk dit Pelgrimsoord voor de Hindoes, de lijkverbrandingen en eeuwenoude rituelen vanaf het water.

9) Stap in een TukTuk of Riksha en ervaar het leven op straat! De drukte en hectiek, het moeten stoppen voor een heilige koe die midden op de weg ligt te rusten, kamelen & olifanten die naast je in de “file” staan, dit alles is en blijft zeer indrukwekkend.

10) En vergeet niet de overheerlijke massala’s en andere gerechten te proeven. Het eten hier is erg lekker.

 

IMG_7103

 

 

Vergeet je trouwens niet om voor India een visum aan te vragen!
Deze moet je al hebben voordat je in het vliegtuig stapt.
Ben je niet in het bezit van dit visum dan is de kans groot dat je geweigerd wordt en je reis niet doorgaat.
Dat zou ontzettend zuur zijn. Maar ik hoor deze verhalen best vaak en ben me er dan van bewust dat niet iedereen op de hoogte is van een visum.
Klik hier voor alle informatie over het visum naar India, en beneden aan de pagina kun je meteen je visum aanvraag starten
Toen ik voor deze reis mijn visum moest regelen was het nog een hele papierwinkel die ingevuld moest worden, daarna moest je dit aangetekend, met je paspoort, opsturen naar het Consulaat om het dan een aantal weken later terug te krijgen. Soms duurde het langer en zat je behoorlijk in de stress of het wel op tijd terug zou zijn.
Of je had iets niet aangevinkt wat wel moest, dan kreeg je je aanvraag retour en moest je opnieuw beginnen. En de kosten waren ook erg hoog.
Tegenwoordig kan dit allemaal digitaal. Ik vind het ideaal en een verademing.
Je vult het formulier in met de juiste gegevens en met een druk op de knop is je aanvraag in behandeling.
Binnen 72 uur en voor maar €84,95 per persoon ben je de trotse eigenaar van je visum en kan de reis beginnen.
Heb je nog vragen of ben je nog op zoek naar informatie over je visum of aanvraag, klik dan hier.

 

Voor iedereen die van uitdagingen houdt en meer vraagt van een land dan mooie plaatjes is India zekers te weten een enorme aanrader.
Dit land zit in mijn hart. En in 2018 ga ik terug om het zuiden van die prachtige land te bezoeken.

 

Ik kan dus zeggen: I LOVE IT

 

INCREDIBLE INDIA! Deze slogan zegt alles en ja, hier ben ik het helemaal mee eens!

 

Hartje

 

 

Share

Daphne | food & flip flops

9 Comments

    • Dank je Jody! Oooooh wat leuk, wanneer ga je? Het is er echt zoooooo geweldig mooi en fijn! Optimaal in de genietstand. Misschien krijg je ff een cultuurshock maar dat vonden wij echt meevallen. Het is er wel anders maar juist dat is zo mooi. Na een dag weet je niet meer beter. En wat ik al op je Insta typte, probeer 2 nachtjes in Varanasi te blijven, die plek is zo inspirerend, bijzonder, kleurrijk en er gebeurt teveel. Ga juist zitten op de ghats en geniet van alles wat er om je heen gebeurt en dat is veel. Geniet van je voorbereidingen. Jaloers dat je nog mag. Wil ook terug. Kijk nu al uit naar je foto’s. x Daphne

  1. Wat een leuk verhaal, ik krijg helemaal zin in mijn reis naar India en Nepal die over een maand begint! In welk/wat voor hotel hebben jullie in Varanasi overnacht? Wij zijn van plan daar 3 nachten te blijven. Ik ben erg benieuwd wat ons te wachten staat!

    • Hoi Jolien, ooooh wat geweldig! Ben meteen jaloers, zou dolgraag een keer terug willen. Heb mijn hart verloren aan India en vooral aan Varanasi, dus dat je daar 3 nachten blijft is top! Het hotel ga ik even voor je opzoeken. Maar ga vooral genieten daar, zitten op de ghats, het leven waarnemen, de indrukken opsnuiven en mensen kijken! Daar krijg je geen genoeg van! Het is zo bijzonder! En dwaal rond, probeer een crematie mee te pikken en praat met mensen! Heel veel plezier maar dat komt wel goed. Groetjes Daphne

    • Hoi Claudia, ja Noord-India is echt fantastisch. Zeker een aanrader. Ben zelf net terug uit Zuid-India en daar is het ook echt fantastisch. Totaal niet te vergelijken met het noorden. Ben jij er al eens geweest? Fijne dag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *